Μια τέλεια γευστική πρόταση που ταιριάζει σε κάθε Κυριακάτικο τραπέζι είτε καλοκαίρι είτε χειμώνα. Συνοδέψτε το με μια δροσερή σαλάτα και μια παγωμένη μπύρα.


Το μέλι Τοπλού από χαρουπιά θα δώσει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο φαγητό μας.

Υλικά
1,5-2 κιλά κόκορα (κομμένο σε κομμάτια)
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
100ml Ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Για ταψί
150ml κρασί κόκκινο
2 κουταλιά μέλι Τοπλού χαρουπιάς
8 πατάτες (προαιρετικά)




Εκτέλεση
Πλένουμε τα κομμάτια τον κόκορα και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Περιχύνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βάζουμε τα κομμάτια σε μια γάστρα και ρίχνουμε τη μαρινάδα. Προσθέτουμε μια κούπα νερό. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για 1,5-2 ώρες.
Αν βάλουμε πατάτες στο φαγητό μας, τις κόβουμε κυδωνάτες και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη. Ανοίγουμε τη γάστρα στη μια ώρα απλώνουμε τις πατάτες γύρο από τον κόκορα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για τον υπόλοιπο χρόνο.
Όταν είναι έτοιμο, ζεσταίνουμε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Περιχύνουμε σιγά τον κόκορα και ψήνουμε για ένα τέταρτο ακόμα με ανοικτό καπάκι.
Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή & Εκτέλεση από την Νεκταρία Κοκκινάκη. Μπορείτε να βρείτε μια πλούσια συλλογή συνταγών της στις ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ